Welke wijn bij welk dessert

Welke wijn bij welk dessert

Een dessert is altijd de perfecte afsluiter van de maaltijd en het is dan ook net zo leuk om er een bijpassende wijn bij te serveren. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Vooral de zoetheid van het dessert zorgt ervoor dat er heel veel wijnen afvallen.

Chocolade of fruit?

In het geval van een chocolade dessert passen de fruitige likeuren zoals Cointreau en Grand Marnier heel goed. Of een mousserende rode wijn zoals een sparkling Shiraz. Een port of zoete sherry vormt vaak ook een goede match.

Kies een geschikte wijn

Bij fruitdesserts zorgen de frisse zuren voor goede combinaties met Sauternes of Moscato. Sauternes is een zoete witte wijn uit Bordeaux waar de druiven, waaronder Sauvignon Blanc, door botrytis zijn aangetast. Daardoor verschrompelen ze en wordt het suikergehalte in de druif naar verhouding hoger. Een Moscato is een licht mousserende, zoete wijn die laag in alcohol is. Het is een toegankelijke wijn met rijpe fruit aroma’s. Moscato d’Asti is een Italiaanse wijn en is misschien wel de bekendste van de Moscato wijnen.