Oma’s Appeltaart recept

Oma’s Appeltaart recept

Het recept voor de klassieke Hollandse appeltaart, meestal gewoon Oma's appeltaart genoemd.

Want dit recept hebben de meeste van ons vroeger vaak gekregen van onze oma's.

Ingrediënten voor oma’s klassieke recept Appeltaart:

Dit recept kan met of zonder rozijnen gemaakt worden.

We gaan als volgt te werk. Je hebt nodig:

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram basterdsuiker
  • 175 gram koude boter
  • 50 gram rozijnen
  • 1 kg appels
  • 1 eetlepel custard
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 gram bloem
  • 2 sneetjes witbrood (oud)
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 2 eetlepels heet water
  • citroensap

Keukenspullen

  • springvorm (Ø 24 cm)

Bereiding:

  1. Zeef het bakmeel in een kom en voeg de suiker toe. Snij de boter in blokjes en kneed de boter door het bakmeelmengsel. Zodra er een soepel deeg ontstaat wikkel je het deeg in wat huishoudfolie en laat dit tot gebruik in de koelkast rusten.

  2. Verwarm alvast de oven voor op 175 °C. leg de rozijnen in lauw water en schil de appels. Halveer en snijd alle appels in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes. Druppel wat citroensap over de appels (dit voorkomt het verkleuren van de appels). Schep de rozijnen om met de custard, kaneel, suiker en de stukjes appel.

  3. Vet daarna de springvorm in. Rol driekwart van het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed hiermee de springvorm. Snij het brood in blokjes en leg de stukjes brood op de bodem. Verdeel hier het appelrozijnenmengsel over.

  4. Rol van het overige deeg dunne rolletjes en leg die in een ruitmotief op de appeltaart. Meng de abrikozenjam met wat hete water en besmeer de taart hiermee. Bak de appeltaart in ongeveer 60 min. gaar.

Van de Oma’s appeltaart kun je 8 tot 10 punten snijden. Maar de meesten lusten wel een tweede stukje, dus twee appeltaarten bakken kann natuurlijk altijd. Eet smakelijk!