De Beste Baktips!

De basis van het bakken

Een goede basis is het halve werk. Goede basis tips voor het bakken van taarten, cakes, koekjes en andere lekkere dingen zijn daarom altijd welkom. Heb je zelf een leuke toevoeging, stuur dan een mailtje. In dit artikel geef ik je wat basiskennis over bakken. Wanneer je de basis onder de knie hebt kun je alle kanten op. We beginnen met een aantal basistips die de meeste mensen wel zullen kennen, maar omdat ze zo basic zijn herhalen we ze toch nog eens zodat je weet wat er bedoeld wordt in recepten en er zo min mogelijk fout kan gaan. Deze regels gelden eigenlijk altijd in bakrecepten, tenzij anders wordt vermeld in een recept natuurlijk.

 1. Zoals eerder gezegd is voorbereiding het halve werk. Lees het recept eerst goed door, meet en weeg alles af, zet alles klaar en begin dan met het uitvoeren van de stappen.

 2. Staat er roomboter in een recept? Dan gebruik je ongezouten roomboter.

 3. Een ei in een recept staat voor 50 ml, dit komt neer op een medium ei formaat. Heb je kleinere of grotere eieren dan kun je wat meer of minder gebruiken.

 4. Zorg altijd dat je bakt in een oven die is voorverwarmd, anders kan het verkeerd uitpakken en dat zou zonde zijn natuurlijk!

 5. Gebruik deze vaste maten: een theelepel (tl) is 5 ml en een eetlepel (el) is 15 ml

 6. Staat er suiker in een recept? Dan kun je het beste fijne kristalsuiker gebruiken.

 7. Zorg altijd dat je in het midden van de oven bakt. Je zet de vorm dus in het midden van het rooster, dan wordt het gelijk gegaard aan alle kanten.

 8. Heb je restjes deeg, beslag of vulling over? Vries dit dan in, zo heb je altijd een snelle basis die je kunt gebruiken. Ook als je een keer niet de juiste ingrediënten in huis hebt.

 9. Zorg altijd dat producten op kamertemperatuur zijn als je begint met bakken. Geen tijd om te wachten op de boter? Rasp de boter dan, het is zo op kamertemperatuur en je kunt het ook makkelijker verwerken door het deeg.

 10. Als je deeg gemaakt hebt, laat dit dan even afkoelen voordat je het gaat gebruiken, zo gaat het minder snel plakken en valt het ook minder snel uit elkaar.

 11. Voeg nooit meteen iets warms toe aan rauwe eieren. Maak ze eerst familie door ze aan elkaar te laten wennen. voeg kleine beetjes toe. Anders krijg je straks gestolde eistukjes in jouw baksel en dat wil je niet natuurlijk.

 12. Wil je een echte fudgy brownie? Zet de bakvorm dan meteen in een koel laagje water, zo gaart de brownie niet verder en blijft lekker zacht en fudgy van binnen

 13. Het blijft lastig om de jusite temperatuur in te stellen, iedere oven werkt weer anders en verhit op een andere manier. Wil je zeker weten welke temperatuur je oven is? Schaf dan een kernthermometer aan.

 14. Heb je lege vanillestokjes over? Je kunt er eenvoudig andere dingen van maken, zonde om het weg te gooien! maar er bijvoorbeeld vanillesuiker, vanille siroop, of maal het tot vanillepoeder.

 15. Koekjes zijn het mooiste als ze een gelijkmatige vorm hebben. Wil je niet dat de koekjes uitlopen in de oven? Dan kun je ze het beste invriezen voor ze in de oven gaan. Zo behouden ze hun rechte vorm.